Menú
En aquesta miscel·lània de Turística. Papers de turisme es recullen cinc articles d'investigació actual sobre turisme. Tractant-se del moment present, directament o indirecta la majoria de les aportacions es veuen influïdes per la pandèmia del virus SARS-CoV-2 (Covid-19).
L'article de Sánchez Crespo analitza la imatge projectada d'Eivissa com a destinació turística al metacercador Booking.com. Un dels aspectes destacats en el període d'estudi (2020-2021) és la petició d'informació sobre l'esmentat virus. A banda d'això, el treball tracta elements rellevants sobre allò que interessa de l'oferta turística a Eivissa per als usuaris de diferents nacionalitats que fan servir aquesta comunitat. En els resultats, hi ha concordances amb treballs anteriors que analitzen altres fòrums pel que fa a la nostra àrea turística, però també es mostren diferències importants. És una prova més del comportament dinàmic del turisme i de com la indústria ha de reaccionar davant dels canvis.
El treball de Capilla Rodríguez sobre l'efecte de la crisi sanitària del Covid-19 en els anuncis de les empreses turístiques d'allotjaments, restauració i d'oci a la plataforma TripAdvisor tracta, precisament, dels impactes dels canvis en el comportament de l'oferta turística pel que fa a Eivissa. Un dels recursos utilitzats per fer front a la disrupció en els fluxos de visitants és la intensificació de campanyes de màrqueting i, sobretot, la renúncia de totes aquestes empreses a perdre visibilitat en el lloc web més influent entre els turistes a Europa. Conceptes com infodèmia, rànquing, nombre d'opinions i el signe de les valoracions que es fan públiques a TripAdvisor, ens indiquen l'aparició de canvis importants en la gestió de la reputació i el prestigi dels proveïdors en la indústria turística.
L'aportació de Quiroga Sánchez versa sobre els impactes i les possibles solucions a la problemàtica dels lloguers turístics il·legals. L'autor tracta els principals instruments normatius, les postures de diferents grups empresarials i institucions sobre l'assumpte, a més de certes consideracions sobre aspectes sociològics vinculats als lloguers turístics a les anomenades destinacions madures, com bé es poden considerar a molts indrets de forta especialització turística a les Illes Balears. Tornen a apareixen conceptes relativament nous, com és ara la gentrificació i d'altres com els preus de lloguers abusius que prenen una volada inesperada per als defensors a ultrança del mercat. Quiroga constata, una volta més, les greus imperfeccions del sistema quan hi ha una manca manifesta de regulació (legal, ètica i de previsió).
L'article de Rodrigo Marí busca apropar la cultura gastronòmica d'Eivissa als lectors i lectores de parla francesa. Partint de les vivències a un blog sobre el tema, es decideix a traduir les receptes més reconegudes de la cuina eivissenca des d'una perspectiva centrada en la tradició. L'estructura recorda els prestigiosos llibres de cuina editats durant el segle XX a l'àmbit de les llengües romàniques, amb la qual cosa, els visitants poden comprovar el nivell d'adaptació de l'oferta dels restaurants d'Eivissa als plats tradicionals de l'illa.
L'article de Ramón Cardona enceta en la nostra publicació l'apartat d'Investigació en turisme. L'enfocament es centra en les iniciatives d'investigació, com són ara les Tesis doctorals i els articles a revistes indexades, promogudes per les universitats al territori espanyol. Els períodes temporals de l'anàlisi són 1977-2020 pel que fa a les Tesis i 1991-2020 per als articles. El treball es forneix amb una amplíssima bibliografia. Com a conclusió, es pot ressaltar que els resultats de les universitats pel que fa a la investigació en turisme a Espanya han canviat significativament en els darrers anys.
Podeu accedir als continguts d'aquest número de Turística. Papers de turisme 2021 (2) en format PDF des d' aquest enllaç